L’octubre de 1986, La Vanguardia va fer una oferta que Batalla no podia rebutjar: la corresponsalia a Londres. Va deixar la sots-direcció del diari més influent del moment i va enviar la seva primera crònica des de Londres el 25 d’octubre d’aquell any: la ruptura de relacions diplomàtiques del Regne Unit amb Síria. Aquell mateix dia s’anunciava al diari el seu nomenament com a corresponsal.
“Xavier Batalla va tenir molts dubtes, molts, abans de prendre la decisió d’acceptar la proposta de La Vanguardia de cobrir la seva corresponsalia a Londres. Era molt conscient del que guanyava i del que podia perdre. Tenia clar que El País era un diari professionalment més atractiu i coneixia les limitacions de La Vanguardia. Però sabia que en la situació concreta d’aquell moment li seria molt difícil aconseguir una posició semblant a El País si no passava per una prèvia major integració en el nucli de Madrid. I Batalla no volia perdre la connexió amb Barcelona.
Londres l’apassionava i, encara més, el món informatiu britànic. Es va plantejar des del primer moment exercir de corresponsal com ell creia que s’havia de fer, és a dir, aconseguint un accés a fonts directes i evitant la fórmula bastant tradicional i bastant comuna del periodista que des de casa i en pijama es limita a alimentar-se còmodament de la immensa font que a Londres suposen els diaris, les televisions i les ràdios.
En conseqüència, va lligar uns contactes estables amb el Foreign Office, es va imposar seguir totes les conferències de premsa, va connectar amb periodistes destacats i va establir unes relacions operatives amb els seus companys de El País, amb els portaveus de l’ambaixada espanyola (Miguel De Santiago) i amb persones clau dels think tanks i royal societies. La seva preocupació era situar-se al mateix nivell d’informació que qualsevol periodista britànic. “(Xavier Roig)
Eren èpoques en què no hi havia Internet, ni telèfons mòbils ni, acabat d’arribar, pràcticament ni telèfon fix. Les cròniques s’enviaven des d’un enorme i primitiu ordinador Olivetti connectat per via telefònica amb el sistema de La Vanguardia i que va carregar personalment des de Barcelona causant alguns problemes a la duana britànica.
No hi havia whats app, ni tablets ni res semblant. L’avenç més destacat era el teletext. Tot s’havia de cobrir en persona: els briefings del Foreing Office, els esdeveniments de l’Ulster, l’explosió d’una canonada de gas a Escòcia, l’enfonsament d’un ferry al canal de la Mànega, entre moltes altres històries. Havia d’estar pendent dels informatius de la BBC, del teletext, de les agències de noticies, de la ràdio, dels diaris locals, del carrer.
Per a ell, no existien ni els caps de setmana ni els dies de festa ni cap activitat que l’impedís seguir qualsevol possible notícia, estant sempre de guàrdia. Sovint enviava les cròniques per telèfon, dictant-les des d’una cabina telefònica.
La corresponsalia ocupava un diminut despatx en un vell edifici de Bouverie Street, una travessia de la mítica Fleet Street on encara mantenien la seva seu alguns dels grans rotatius de Londres. L’edifici estava ocupat per agències informatives i diversos corresponsals d’altres diaris de diferents països. Va ser enderrocat l’any 1988 i a partir d’aquell moment va haver de transmetre les cròniques des del seu domicili.
Durant la seva etapa com a corresponsal va cobrir temes molt diversos. Van ser els últims anys de Margaret Thatcher, primera ministra del Regne Unit des de 1979 fins el 1990, any en què va renunciar al càrrec i al lideratge del partit conservador arran d’una crisi dins del seu propi partit per la seva creixent impopularitat a causa de les seves polítiques de privatitzacions i la discrepància amb alguns dels seus correligionaris respecte la Comunitat Europea. Finalment, Thatcher va ser substituïda per John Major.
El conflicte d’Irlanda del Nord estava encara candent i es van produir esdeveniments de cabdal importància, com ara el tiroteig que es va produir al cementiri de Milltown, el març de 1988, durant l’enterrament de tres membres de l’IRA assassinats a Gibraltar, que el Xavier va poder cobrir in situ. Dos dies més tard, dos soldats britànics de paisà van ser linxats per la multitud en trobar-se en mig de la comitiva fúnebre per un membre de l’IRA que va resultar mort al tiroteig del cementiri .
Durant la seva corresponsalia a Londres, també va poder realitzar nombrosos viatges a països membres o ex membres de la Commonwealth com el Pakistan, l’Índia, Irlanda, Sud-àfrica o Zimbabwe.
El seu successor, Roger Jiménez va dir d’ell:
“La mort de les persones amb qui hem tingut una estreta relació és molt més real, més palpable i també més dolorosa que la pròpia. Xavier Batalla deixa un buit afectiu insubstituïble i un llegat important al periodisme, que exercí i ensenyà amb autoritat i mestratge. Fa més de vint-i-cinc anys em va correspondre tractar amb ell la seva incorporació a La Vanguardia com a corresponsal a Londres on, coses de la vida, el vaig substituir el 1989. Recordo com si fos ara les llargues xerrades que vam tenir sobre el país i les seves gents, els centres vitals, les fonts informatives, els col·legues locals, els llibres i les publicacions periòdiques que em recomanà amb una tria selectiva i rigorosa. En Xavier em va presentar els responsables d’organismes públics i privats, els principals mitjans de comunicació, els portaveus polítics, representants diplomàtics… Fins i tot vam assistir a una sessió parlamentària (eren temps de telèfon fix, de transports públics, de moltes targetes de visita i de molt caminar pels inacabables carrers de Londres sense Internet ni mòbils, que vindrien desprès). També vam viatjar a Escòcia i la república d’Irlanda i a Belfast en uns moments de gran tensió, amb les tropes angleses patrullant per Falls Road, on visitàrem la seu del Sinn Féin, braç polític de l’IRA.
No eren només visites de cortesia. Calia prendre consciència de la situació amb informació de primera mà, com també interpretacions vàlides. Per sobre de tot, em repetia el meu company i cicerone, s’ha de dedicar molta atenció a la societat, a com viu la gent normal i corrent perquè és la clau per entendre un país. Allò em va ensenyar la diferència entre seguir els esdeveniments des de la taula de l’oficina i al lloc on es produeixen. Xavier Batalla tenia molt clar que el periodista no és un agent passiu que observa la realitat i la comunica, que no s’ha de limitar a ser una politja de transmissió entre les fonts i els lectors, sinó una veu que ajuda a pensar la realitat, reconèixer les emocions i les tensions secretes d’aquesta realitat, entendre el perquè, el per a què i el com de les coses amb l’enlluernament de qui les veu per primera vegada. Era un gran analista i una excel·lent persona, tot un gentleman que, m’agrada pensar, descansa i observa ara un món que està més enllà de la tomba”.[1]
[1] Roger Jiménez, “Xavier Batalla, lliçons d’un gran periodista”, Catalunya Oberta ,18 de desembre de 2012.