Formació acadèmica


Xavier Batalla es va formar a la mítica Escuela de Periodismo de la Iglesia, molt abans que s’exigís un títol universitari per exercir aquesta professió. Per a ell, el periodisme és un ofici i la formació acadèmica en d’altres disciplines una condició necessària per poder exercir-lo amb autoritat moral. L’única autoritat a la que va aspirar perquè mai va voler ocupar cap càrrec.

“No era un periodista que li agradessin els càrrecs. Volia escriure, conèixer els protagonistes de la història, viatjar i parlar amb propietat dels temes més diversos del món. Avorria la banalitat i els sapastres” (Lluís Foix)

Batalla també era enginyer tècnic industrial i llicenciat en filosofia , disciplina que considerava imprescindible per comprendre el món i explicar-lo. Estimava la Filosofia en el sentit etimològic del terme: li agradava saber. Lector insaciable, sempre el veies amb un llibre, diari o revista a les mans. La seva font d’informació primària eren els diaris, però també els llibres i els grans documentals. I sempre amb un llapis i una llibreta al seu costat, subratllant, prenent apunts, recollint cites, estudiant.

En el seu article “Els què ens deixen”, Francesc de Carreras ens descobreix el treball que s’amaga darrera de cadascun dels seus articles.

“Un periodista és un professional que ha d’exercir el seu ofici amb la diligència deguda, com qualsevol altre professional. Què va afegir Batalla a aquest comú denominador, quin va ser el seu plus en el periodisme? A la meva manera de veure, saviesa, coneixement. I el saber només s’adquireix amb esforç, amb un esforç molt constant, amb una fèrria voluntat, amb colzes sobre la taula.

El risc de tot periodista és creure que la seva gran font de coneixement és la lectura de diaris. Si cau en aquest risc, el periodista afegeix poca cosa a l’opinió pública, es limita a repetir, amb més o menys habilitat, dissimulació i brillantor, les idees dels altres sense aportar res nou.

Però també hi ha el periodista que analitza des dels propis pressupostos, des dels seus personals referents acuradament elaborats després d’anys d’estudi i reflexió. No ha llegit només premsa sinó també, de forma disciplinada i sistemàtica, ha llegit llibres.

Aquest va ser el cas de Xavier Batalla: alhora era especialista i periodista. Sempre aprenies llegint-lo perquè no et donava la seva versió dels fets com una conclusió sense fonamentar, sinó que t’explicava les raons que l’havien portat a tal conclusió. Podies discrepar de les premisses, fins i tot no estar d’acord amb l’argumentació ni per tant, amb la conseqüència última de la seva anàlisi, però sempre aprenies perquè les dades i les raons que et subministrava et feien pensar, al cap i a la fi la principal finalitat de tot article.

Mai no podré pagar-li el deute contret per les seves anàlisis en aquest diari dels conflictes de l’Iraq, l’Afganistan i els Balcans. Sigui aquest record un gra de sorra en la restitució d’aquest deute”. [1]

La seva formació, però, no es limitava a la lectura, sinó que també aprenia de les múltiples entrevistes que va fer al llarg dels quaranta anys de professió i dels viatges que va fer per conèixer de primera mà els fets que després passarien a formar part de la història.

En paraules de Lluís Foix, “[…]preparava els viatges, es documentava, concertava entrevistes amb personalitats que es movien en el món de la política i de la acadèmia […] Tenia contactes en la diplomàcia i en la política internacional […] Era un dels periodistes hispànics coneguts i respectats pel circuït dels corresponsals i els comentaristes de política internacional”.

[1] Francesc de Carreas, catedràtic de Dret Constitucional de la UAB, “Els què ens deixen”, La Vanguardia, 2 de gener de 2013.

Curriculum vitae


FORMACIÓ ACADÈMICA

INSTITUCIÓ

Escuela de Ingenieros Técnicos Industriales (Córdoba)


Escola de Periodisme de l’Església (Barcelona)


Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona


Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona


Facultat de Ciències de la Informació de la Universitat Autònoma de Barcelona


DATES

1963-1968


1969-1973


1970-1977


1979


1979-1980


GRAU

Pèrit Industrial


Periodista


Llic. en Filosofia


Llic. en Periodisme


Doctorat


OCUPACIONS PROFESSIONALS

EMPRESA

Revista Europa (Barcelona)


El Correo Catalán (Barcelona)


El Correo Catalán


Televisión Española


Diario de Barcelona


Televisión Española


Hoja del Lunes (Barcelona)


El País (Madrid-Barcelona)


El País (Madrid-Barcelona)


La Vanguardia (Barcelona)


La Vanguardia


DATES

Maig 1971 a Febrer 1972


Març 1972 a Febrer 1976


Febrer 1976 a Abril 1977


Octubre 1977 a Gener 1978


Maig 1977 a Febrer 1978


Juny 1981 a Setembre 1981


Gener 1981 a Juliol 1982


Setembre 1982 a Setembre 1984


Octubre 1984 a Setembre 1986


Octubre 1986 a Abril 1989


Maig 1989 a Juny 2012


CÀRREC

Redactor


Redactor de Política Internacional


Cap de la secció de Política Internacional


Guionista


Redactor en Cap


Editor de “Ni Paz ni Guerra”


Columnista de Política Internacional


Redactor en Cap


Subdirector


Corresponsal a Londres


Corresponsal Diplomàtic


ALTRES RESPONSABILITATS

  • Vicepresident de la Asociación de Periodistas Europeos.
  • President del Centre Internacional de Premsa de Barcelona (2006-2009).
  • Miembre del Consejo Científico del Instituto Elcano.
  • Director Adjunt de Vanguardia Dossier.

EXPERIÈNCIA DOCENT

INSTITUCIÓ

Facultat de Ciències de la Informació (UAB)


Facultat de Ciències de la Informació (UAB)


Facultat de Periodisme (Universitat Pompeu Fabra)


DATES

Oct. 1978 a Set. 1986


Set. 1990 a Set. 1992


Set. 1992 a Set. 2002


CÀRREC

Professor de periodisme


Professor de periodisme


Professor de relacions internacionals